Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dortík

4. 2. 2008

Základní těsto:

4 vejce
200 g cukru krupice (původně je v receptu 250g, ale já radši míň sladké)
130 g hladké mouky
130 g solamylu nebo maizeny
6 lžic vlažné vody(podle hustoty těsta může být více nebo méně)
1/2 sáčku prášku do pečiva
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce nastrouhané citrónové kůry

Žloutky vyšleháme s 2/3 cukru do pěny, přidáme vanilkový cukr, citr. kůru a po částech vodu a přibližně polovinu směsi mouky solamylu a prášku do pečiva. Z bílků ušleháme sníh do kterého zašleháme zbylý cukr. Sníh zlehka zamícháme do těsta a přidáme zbytek mouky.
Těsto nalijeme do vymazané a hrubou nebo polohrubou moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby, pečeme asi 40 min. při teplotě 200°C. 

Obměny:

Ořechové těsto: část mouky a solamylu nahradíme ořechy (např.: 80 g mouky, 80 g solamylu a 100 g ořechů).

Krém: 

250 g másla
podle chuti cukru moučky
1 sáček vanilkového pudingového  prášku
1/2 l mléka
2 lžíce cukru krupice

Z mléka, pudingového prášku a krupicového cukru uvaříme puding, necháme vychladnout a stáhneme škraloup. Máslo vyšleháme s cukrem a po lžících do něj zašleháváme puding (puding musíme po malých částech, protože jinak by se nám krém jakoby srazil, ze stejného důvodu musí mít puding stejnou teplotu jako máslo)

Obměny:

Růžová barva krému - místo vanilkového použijeme malinový puding 
Hnědá barva krému - zašleháme do něj chladnou rozpuštěnou čokoládu
Můžeme přidat ořechy, kokos ...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA